miercuri, 14 aprilie 2010

No mires para abajo (2008)

“No mires para abajo”(2008) sau in traducerea lui englezeasca “Don't look down” este unul dintre cele mai romantice, erotice si suprarealiste filme aparute recent. Este genul acela de film care te face sa visezi, sa te intrebi: “Oare chiar se poate asa ceva?” si sa speri ca intr-o buna zi viata ta va fi la fel de magica.

Povestea este simpla, iar farmecul ei consta mai mult in atmosfera decat in actiune. Eloy, un barbat in devenire, este initiat in arta amorului de catre Elvira, o tanara cu totul aparte, plimbata prin lume si detinatoarea unei cunoasteri foarte profunde asupra vietii, in general, si a sexualitatii, in special. Filmul este erotic fara a fi explicit, si e impregnat de respectul pentru feminitate si de aspiratia de a descifra misterele dragostei. Umorul fin de pe alocuri se impleteste cu reflectii foarte profunde, cat si cu imagini complet neobisnuite, menite sa-ti „opreasca” mintea (cum ar fi cea a decedatilor aliniati pe scaune de-a lungul zidului care margineste cimitirul…).

Romantismul, asa cum ni s-a predat definitia la scoala, presupune personaje neobisnuite in situatii neobisnuite, adica exact ce „No mires para abajo” ofera cu generozitate, fara sa-ti dea totusi senzatia de „tras de par”. Eloy ar fi fost un adolescent ca oricare altul pana cand moartea tatalui sau l-a aruncat intr-o stare mai speciala de spirit. Nu depresie, cat sensibilizare marita. Intr-atat incat a devenit somnambul, iar intr-una din noptile in care bantuia pe acoperisuri i-a cazut, la propriu, Elvirei in pat. Ea este genul de „zana” moderna, adica exact ceea ce ai sperat mereu sa intalnesti, sa cunosti sau, de ce nu, sa devii tu insati. Independenta, initiata inca de mica in secrete ale vietii de catre bunica ei, un personaj la fel de pitoresc si extraordinar, si generoasa in a-i impartasi cunoasterea ei tanarului Eloy, pe care destinul i la trimis intr-un mod atat de inedit.

Trimiterile cate secretele amorului oriental sunt explicite, el trebuind sa obtina, pana in final, celebrul orgasm fara ejaculare, pe care majoritatea barbatilor nici macar nu-l cred posibil, si sa poata prelungi oricat de mult actul sexual pentru a experimenta toate zecile de pozitii descrise in Kama Sutra. Metafora folosita de argentinianul Eliseo Subiela, care e atat regizorul cat si scenaristul filmului, este aceea a mersului pe picioroange: incepi cu unele foarte mici pe care le schimbi, gradat, cu unele din ce in ce mai mari, pana ajungi la o inaltime care altora li se pare ametitoare.

Cum anume il ghideaza Elvira il aceasta calatorie initiatica va lasam placerea sa descoperiti singuri. Vizionare placuta!

Site-ul Filmului
Subtitrari in limba romana
Download film

Va recomandam sa vizionati si:
- filmul artistic Bliss (Armonie sexuala) - 1997
- documentarul Dezvaluirea misterelor sexualitatii sacre

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails